Als de seks goed en vanzelf gaat, lijkt het erg eenvoudig. Maar seks kan complex zijn. Seksuele gevoelens en gedragingen zijn het resultaat van allerlei lichamelijke en emotionele processen binnen een bepaalde sociale omgeving, zoals een relatie. Daarbij kan er soms iets misgaan.
Seksuele problemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een lichamelijke aandoening, medicijngebruik, psychische problemen, relatieproblemen, (seksueel) trauma, zwangerschap, onvruchtbaarheid, overgang of ouderdom.
Voorbeelden van seksuele problemen zijn:
- pijn bij het vrijen
- erectieproblemen
- opwindingsproblemen
- orgasmeproblemen
- geen zin of teveel zin in seks
- verschil in seksueel verlangen tussen partners
- vreemdgaan
- polyamorie
Het kan dan helpen dit te bespreken met uw partner. Dat lijkt moeilijk. In de praktijk zult u echter merken dat de ander het ook moeilijk vindt en vaak blij is als u erover begint. Lukt dit niet, dan kan het helpen om seks bespreekbaar te maken met een seksuologisch hulpverlener.
Bij de Rivas zijn twee seksuologische hulpverleners werkzaam: Astrid Kremers (seksuoloog) en Erica van den Berg (bekkenfysiotherapeut met aantekening seksuologie). Zij hebben elk hun eigen achtergrond en expertise. Afhankelijk van uw hulpvraag wordt u naar een van hen verwezen. Het komt ook regelmatig voor dat er een tweesporig behandeltraject wordt geadviseerd. U komt dan zowel bij de seksuoloog als bij de bekkenfysiotherapeut met aantekening seksuologie.