Radiologie
Het specialisme
Bij het specialisme radiologie kunt u terecht voor onderzoeken van het inwendige lichaam. Bijvoorbeeld bij buikklachten, benauwdheid of een botbreuk. U kunt bij radiologie terecht voor onder andere de volgende onderzoeken: een CT-scan, MRI, echografie, mammografie of het maken van een röntgenfoto. Uw (huis)arts gebruikt de uitslagen van een radiologisch onderzoek mede om een diagnose te stellen.
Veelgestelde vragen
Waarom wordt een patiënt die later binnen komt soms eerder geholpen?
Afhankelijk van het onderzoek waar u voor komt kan de wachttijd verschillen. Het ene type onderzoek duurt namelijk langer dan het andere. Daarnaast worden de patiënten door verschillende laboranten in verschillende onderzoekskamers geholpen. In de wachtkamer zitten bijna alle patiënten in één wachtruimte, dus kan het voorkomen dat u wat langer moet wachten dan een andere patiënt.
Hoe gevaarlijk is de straling nu eigenlijk?
Uw specialist stuurt u altijd weloverwogen in voor een röntgenonderzoek. Verder wordt u behandeld door goed geschoold personeel en met moderne apparatuur waardoor de stralingsdosis zo laag mogelijk blijft.
Welke contrastmiddelen en medicatie kunnen er worden toegediend?
Op de afdeling radiologie wordt gebruik gemaakt van contrastmiddelen om organen en weefsels in het lichaam beter zichtbaar te maken. Ook wordt soms medicatie gebruikt. Deze middelen worden regelmatig gebruikt bij CT, echo, mammografie en MRI, maar niet als u voor een gewone foto komt.
Hier vindt u een overzicht van de middelen die standaard worden gebruikt met een uitleg over het toedienen. De bijsluiters kunt u vinden op www.apotheek.nl en www.cbg-med.nl.
Contrastmiddelen:
- Omnipaque. Dit wordt gebruikt om organen en bloedvaten duidelijker zichtbaar te maken onder andere op CT. Het middel wordt via een naaldje en infuus in de bloedbaan gebracht. Omnipaque wordt ook gebruikt om de kransslagvaten van het hart zichtbaar te maken en wordt dan via een slangetje (catheter) in de (krans)slagader ingebracht. Verder wordt het ook gebruikt om de holte in organen, zoals blaas en baarmoeder zichtbaar te maken. Dan wordt de contrastvloeistof via een catheter ingebracht. Ook als aanvulling bij mammografie kan Omnipaque worden toegediend, dat gebeurt dan altijd in een kleine hoeveelheid rechtstreeks in de borst.
- Telebrix gastro. Dit middel wordt gebruikt om het maag-darm kanaal af te beelden. Het wordt in water opgelost en moet worden gedronken voorafgaand aan een CT onderzoek van de buikorganen.
- Bariumsulfaat (E-Z-CAT). Dit wordt gebruikt voor de afbeelding van het maagdarmkanaal, niet bij CT maar onder doorlichting. Het middel kan worden gedronken of via een klysma worden toegediend, afhankelijk van het te onderzoeken orgaan.
- Dotarem. Dit wordt gebruikt om organen en/of bloedvaten beter zichtbaar te maken op MRI. Het wordt via een infuusnaaldje in de bloedbaan gebracht.
Medicatie
- Buscopan vermindert tijdelijk de darmbewegingen. Het middel wordt gebruikt bij MRI van de dunne darm en wordt via een infuusnaaldje ingebracht.
- Lidocaine verdooft de huid. Het middel wordt gebruikt bij puncties, biopten en drainages.
- Adrenaline wordt soms gebruikt in combinatie met lidocaine om het ontstaan van bloeduitstortingen tegen te gaan.
- Depomedrol is pijnwerend en ontstekingsremmend en wordt onder echogeleide in slijmbeurzen en spieraanhechtingen gespoten.
- Mannitol wordt gebruikt bij het afbeelden van de dunne darm met behulp van MRI. Het middel wordt opgelost in anderhalve liter water en dient anderhalf uur voor aanvang van het onderzoek gedronken te worden.
Indien u voor een onderzoek Omnipaque of Dotarem toegediend krijgt is het van belang dat uw nierfunctie goed is. Als dit niet bekend is, kan uw arts uw nierfunctie laten controleren door middel van bloedafname. Als de nierfunctie sterk verminderd is, moeten de nieren extra gespoeld worden voor de toediening van het contrastmiddel. U wordt dan anderhalf uur voor het geplande onderzoek opgenomen op de dagverpleging en krijgt daar een infuus met een spoelvloeistof (Prehydreren).
Ben u (over)gevoelig voor één of meerdere van bovenstaande middelen, meld dit dan bij het maken van de afspraak.
Afspraak maken
Uw huisarts of medisch specialist verwijst u door voor een radiologisch onderzoek. U kunt voor een radiologisch onderzoek op onze afdeling radiologie in Gorinchem of de Lingepolikliniek in Leerdam terecht.
Afdeling radiologie Beatrixziekenhuis Gorinchem en Lingepolikliniek Leerdam
U kunt de afdeling radiologie in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en in de Lingepolikliniek Leerdam bereiken via telefoonnummer (0183) 64 44 50. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8.00 - 16.30 uur.
Meer informatie
Meer informatie vindt u in onze patiëntenfolders over radiologie.