Het is belangrijk om voor het onderzoek een volle blaas te hebben. Drink daarom enige uren voor het onderzoek veel (ongeveer vijf glazen) en plas tenminste 2 uur voor het onderzoek niet meer. Als u een verblijfskatheter heeft, is dit voor u niet van toepassing.
Meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek Urologie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een verpleegkundige. In de kleedkamer kunt u de kleding van het onderlichaam uittrekken. De kleding van het bovenlichaam houdt u aan. Daarna plast u uit op een speciaal toilet. Hier wordt de kracht van de straal gemeten. Dan gaat u op de onderzoekstafel liggen met opgetrokken en gespreide benen.
De penis of schede wordt gereinigd met een desinfectievloeistof. De verpleegkundige brengt dan een dun slangetje (katheter) via de plasbuis in de blaas. Via dit slangetje wordt de hoeveelheid urine die nog in de blaas aanwezig is gemeten. Hierna wordt er een andere katheter ingebracht waarmee de blaas gevuld en de druk in de blaas gemeten wordt. Een andere katheter wordt via de anus in de endeldarm gebracht. Hiermee wordt de druk in de buik gemeten. Het inbrengen van de slangetjes is niet pijnlijk, maar het kan wel een onaangenaam gevoel geven. De slangetjes worden op de huid vastgeplakt. Rondom de anus worden enkele elektrodeplakkers bevestigd. Hiermee wordt de activiteit van de bekkenbodemspieren gemeten.