Als u zich goed voelt, mag u 15 minuten na het onderzoek weer naar huis. Wanneer u zich niet goed voelt, overlegt de verpleegkundige met de arts wanneer u wel naar huis kunt. Als u nog geen nieuwe afspraak op de polikliniek heeft, wordt er een nieuwe afspraak gemaakt.
Wij adviseren u om na het onderzoek niet zelf naar huis te rijden. Spreek vooraf af dat iemand u op komt halen.
Uitslag
Op uw volgende polikliniekafspraak is de uitslag van de lumbaalpunctie bekend.
Mogelijke complicaties/risico's
Een lumbaalpunctie kan complicaties of bijwerkingen met zich meebrengen. Tijdens het prikken kan de arts per ongeluk een zenuw raken. U voelt dan een pijnlijke, maar ongevaarlijke elektrische schok of pijnscheut in het been. Soms treedt er na het onderzoek hoofdpijn op (meestal 's avonds of de volgende dag), dit gebeurt bij 1 op de 5 mensen. Deze hoofdpijn wordt veroorzaakt doordat het gaatje in het zakje waarin geprikt is wat nalekt en de druk in het systeem te laag wordt. Wanneer u gaat liggen met het hoofd laag (dus zonder kussen), wordt de hoofdpijn aanzienlijk minder. Het helpt dan om goed te drinken, vooral dranken met veel cafeïne (koffie of cola) en/of paracetamol te nemen, en een dag rust te houden. Meestal gaat deze hoofdpijn na enkele dagen vanzelf weer over.
Als u na 3 dagen nog steeds hoofdpijn heeft, is het verstandig om contact op te nemen met de polikliniek Neurologie. Er kan dan een zogenaamde 'bloodpatch' worden verricht door uw behandelaar of een anesthesist. Hierbij wordt uw eigen bloed ingespoten in de onderrug vlakbij het gaatje in het hersenvlies. Het bloed stolt en het gaatje is dicht. De hoofdpijnklachten zijn dan vaak snel over.
Rugpijn na een lumbaalpunctie of napijn op de prikplaats komt nauwelijks voor.