Onderzoek voor de operatie (pre-operatieve screening)
U bezoekt (voor opname in het ziekenhuis) met uw kind op de polikliniek pre-operatieve screening de anesthesioloog. Hij/zij brengt de gezondheid en eventueel medicijngebruik van uw kind in kaart. Ook krijgt u voorlichting over de verdoving en over de pijnbestrijding na de operatie.
Na het bezoek aan de anesthesioloog heeft u een gesprek met een verpleegkundige. De verpleegkundige noteert de gegevens die van belang zijn voor de behandeling in het ziekenhuis. U krijgt aanvullende informatie over de operatie en instructies voor de opname.
De voorbereiding thuis
U wordt verzocht om de medicijnen die uw kind gebruikt mee te nemen naar het ziekenhuis. In de folder Anesthesie staat vanaf wanneer uw kind niet meer mag eten en drinken. U heeft deze ontvangen bij uw bezoek aan de anesthesioloog of via cliëntenportaal MijnRivas toegekend.
Wanneer uw kind moet worden opgenomen in het ziekenhuis, is het van belang dat het weet wat er gaat gebeuren. Wat u aan uw kind vertelt, hangt natuurlijk af van de leeftijd. Door voor te lezen, te tekenen en te spelen over het ziekenhuis, kan wat u vertelt duidelijker worden.
U kunt uw kind vertellen:
- waarom het naar het ziekenhuis moet;
- dat het verblijf in het ziekenhuis nodig is om beter te worden (en nooit als straf bedoeld is);
- dat er meer kinderen zijn én
- dat een van de ouders of verzorgers in het ziekenhuis blijft (dit geldt niet voor broertjes, zusjes en andere kinderen).
Maak het kind ook duidelijk dat het ziekenhuis anders is dan thuis:
- de bedden zijn hoger en je kunt er mee rijden;
- er zijn verpleegkundigen die je helpen
Ter voorbereiding op de ingreep kunt u uw kind zeggen dat:
- je geen sieraden (oorbellen, ringen) mag dragen;
- lange haren in een paardenstaart gebonden moeten worden;
- je misschien een zetpil krijgt (dit hangt van de ingreep af);
- je met je bed naar de operatiekamer wordt gereden;
- papa of mama een jas, een muts en sloffen aankrijgt;
- papa of mama mee mag totdat je slaapt;
- je in een kapje moet blazen en dan in slaap valt;
- als je weer goed wakker bent, je na een paar uur naar huis mag.
Wat neemt u mee
- oude pyjama
- als reserve: twee oudere T-shirts
- verzekeringspasje / gegevens
- patiëntenpas
- medicijnen die uw kind thuis gebruikt
- lievelingsspeelgoed
Aankomst en opname
Om 7.15 uur wordt uw kind verwacht op de afdeling dagverpleging (D1). Deze afdeling is het gemakkelijkst te bereiken via de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt zich melden bij de balie van de dagverpleging.
Op de afdeling dagverpleging vangt een verpleegkundige u op. U kunt helpen bij het uitkleden van uw kind. Verzorg alleen uw eigen kind, ook al is bij een ander kind geen vader of moeder.
Samen met de verpleegkundige brengt u uw kind naar de operatiekamer van de polikliniek. Vooraf krijgt u op de kamer een OK-pak aan en een muts op.
Daarna mag u de operatiekamer in, waar uw kind van de anesthesioloog de anesthesie (narcose) krijgt. U kunt erbij blijven totdat uw kind slaapt. Vervolgens wacht u op uw kind in de uitslaapkamer. Daarna gaat u samen naar de zaal van de afdeling dagverpleging. Daar krijgt uw kind wat te drinken.
BELANGRIJK!
Mocht uw kind kort voor de opname in contact komen met een kinder- of infectieziekte, neem dan contact op met het secretariaat van de KNO-artsen, telefoonnummer, (0183) 64 42 37. Het zou namelijk een reden kunnen zijn om de opname even uit te stellen, zowel in het belang van uw kind als in dat van de andere patiëntjes.
Tevens vragen wij u om uw kind bij pijn vanaf een week voor de opnamedatum alleen Paracetamol te geven.
Vanaf 24.00 uur 's nachts voor de ingreep mag uw kind niets meer eten of drinken. Dit kan namelijk problemen geven tijdens de narcose. Indien uw kind medicijnen gebruikt (pillen, pufjes) mag het deze medicijnen op de ochtend van de ingreep wel innemen.