Thoraxdrain
De behandeling
U heeft een thoraxdrain gekregen. Een thoraxdrain is een afzuigslangetje (drain) in de borstkasholte (thorax). In deze folder kunt u lezen wat een thoraxdrain en thoraxdrainage precies is en wat u kunt verwachten.
De longen
Om de longen zitten 2 vliezen: het longvlies en het borstvlies. Het longvlies zit tegen de longen en het borstvlies tegen de borstwand aan. De ruimte tussen deze twee vliezen wordt de pleuraholte genoemd. In deze holte bestaat een vacuüm. Het vacuüm zorgt er voor dat de longen 'open' blijven. Door omstandigheden kan er in de pleuraholte lucht (klaplong) of vocht (pleuritis) komen. Hierdoor wordt de long samengedrukt.
a = luchtpijp
b = linker long bronchus
c = longblaasje
d = hartzakje met daarin het hart
e = ruimte tussen longvlies en borstvlies (pleuraholte)
f = longvlies
g = borstvlies
Wat is thoraxdrainage?
Als er veel lucht of vocht tussen de twee vliezen zit, kan de arts besluiten tot het plaatsen van een drain. Dit is een slangetje waardoor lucht of vocht afgezogen wordt. Afgezogen lucht of vocht wordt opgevangen in een ingewikkeld uitziend apparaat: het thoraxdrainagesysteem. Dit staat naast uw bed.
Op de plaats waar de drain komt, wordt de huid gedesinfecteerd en verdoofd door middel van een injectie. Vervolgens wordt met een mesje een klein sneetje gemaakt. Via dit sneetje wordt de drain met een naald in de borstkasholte gebracht. Als de drain is ingebracht, wordt de naald weer verwijderd. Afhankelijk van de reden van de thoraxdrainage blijft de drain gedurende korte of langere tijd zitten.
- Als de drain is ingebracht om eenmalig vocht af te zuigen, wordt hij op het moment dat er voldoende vocht afgelopen is weer verwijderd (na ongeveer 10-20 minuten). Het wondje wordt dan afgeplakt met een pleister.
- Als de drain langer blijft zitten, wordt deze vastgehecht.
Na de behandeling
Het inbrengen en het hebben van de drain kan gevoelig zijn. U kunt met name last krijgen van een pijnlijke schouder. De arts zal u daarom pijnstillers voorschrijven. Deze pijnstillers krijgt u regelmatig aangeboden door de verpleegkundigen. Mocht u vinden dat de pijnstillers onvoldoende helpen, geef dit dan aan bij de verpleegkundige of de arts.
Mobiliteit
In principe mag u niet lopen met een thoraxdrain (deze zit in verband met het zuigen vast aan het 'muursysteem'). U mag wel naast uw bed staan en op een stoel naast uw bed zitten. Als het zuigen aan de drain niet meer nodig is, dan mag u met het thoraxdrainagesysteem rondlopen. Let er wel op dat het thoraxdrainagesysteem niet hoger getild wordt dan heuphoogte.
Uw arm en schouder kunnen na de ingreep pijnlijk aanvoelen. Probeer uw arm en schouder toch goed te bewegen om te voorkomen dat het gewricht vast komt te zitten.
Na het verwijderen van de drain
- Als de thoraxdrain verwijderd is, wordt de insteekopening van de drain gesloten met een hechting, een stripje of vaselineverband. Is de wond gesloten met een stripje of vaselineverband dan mag het verband 24 uur niet nat worden. U kunt dan dus niet douchen.
- Na de behandeling mag u dezelfde dag niet meer actief aan het verkeer deelnemen. Zorgt u daarom altijd voor begeleiding.
- Mocht u thuis plotseling benauwd worden, neemt u dan contact op met uw huisarts.
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Bij een thoraxdrainage bestaat er een kleine kans op het optreden van een bloeding, een infectie of een klaplong.
Contact
Deze informatie gaat over een thoraxdrain en thoraxdrainage. Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, stelt u deze dan gerust aan de arts of verpleegkundige.