Tepelhoed
De behandeling
U heeft het advies gekregen om een tepelhoed te gebruiken in verband met aanlegproblemen. Op deze pagina vindt u hier meer informatie over. Een tepelhoed is een speciaal siliconen opzetstuk met een verbrede basis. De tepelhoed plaatst u over uw tepel. Een verpleegkundige, kraamverzorgende of lactatiekundige kan u helpen bij het plaatsen van de tepelhoed.
Wanneer wordt een tepelhoed gebruikt?
Een tepelhoed kan (tijdelijk) helpen bij:
- prematuur geboren baby’s;
- vlakke of ingetrokken tepels;
- soms bij ernstige stuwing;
- baby’s die het vacuüm niet kunnen behouden (zwakke zuigkracht);
- wanneer uw baby de tong verkeerd gebruikt bij het drinken.
Welke tepelhoeden zijn er?
Er zijn drie verschillende maten: S, M en L. Bij het kiezen van de maat wordt op de grootte van de tepel en de grootte van het mondje van de baby gelet.
Hoe plaatst u een tepelhoed op uw borst?
- Buig de zachte randen van de tepelhoed naar voren.
- Plaats het zo dicht mogelijk over de tepel. U kunt de randen van de tepelhoed vooraf wat nat maken met water, zodat het beter blijft zitten.
- Let erop dat het open gedeelte op de plek zit waar het neusje van de baby is tijdens de borstvoeding. De baby blijft dan in contact met de geur van de moeder.
Hoe legt u uw baby aan wanneer er een tepelhoed wordt gebruikt?
Het aanleggen van uw baby gaat met een tepelhoed op dezelfde manier als het aanleggen zonder tepelhoed.
Adviezen:
- Besteed aandacht aan het goed aanleggen. Laat uw baby aanhappen met de mond wijd open, het hoofdje achterover en met de kin in de borst, het neusje van de borst af en de lippen naar buiten gekruld.
- Zorg ervoor dat de hap groot genoeg is, zodat de lippen op het brede gedeelte van de tepelhoed komen. De lippen zijn daarbij naar buiten gekruld.
- Let erop dat uw baby de tepelhoed niet platdrukt of vervormt tussen de kaken. Corrigeer eventueel door op het kinnetje te drukken en zo het mondje wijder open te maken.
Het gebruik van een tepelhoed bij premature baby’s
Sommige premature baby’s hebben moeite om de borst goed aan te happen en het vacuüm vast te houden. Het blijkt dat het gebruik van een tepelhoed bij deze baby’s helpt om meer melk te kunnen drinken. Gemiddeld kan de premature baby rond de uitgerekende datum rechtstreeks uit de borst drinken, zonder tepelhoed.
Voor welke premature baby’s kan een tepelhoed werken?
Baby’s die niet goed kunnen happen, ondanks hulp bij het aanleggen. Baby’s die - ondanks een goede melkproductie - binnen een paar minuten aan de borst in slaap vallen. Dit kan een gevolg zijn van een matige melkinname. Baby’s die het vacuüm niet vast kunnen houden.
Zijn er nadelen?
Aan het gebruik van een tepelhoed zitten een aantal nadelen:
- Het kan meer inspanning kosten om de borst effectief leeg te drinken.
- Het kan gebeuren dat uw baby de borst minder goed leegdrinkt. Zo krijgt uw baby minder melk binnen, waardoor hij/zij minder groeit. Ook kan de melkproductie teruglopen. Het is daarom raadzaam om minimaal één keer per week het gewicht van uw baby te laten controleren.
- Uw baby raakt gewend aan de tepelhoed en wil of kan daardoor mogelijk niet meer zonder drinken (zie 'afwennen').
Het belang van een goede melkproductie
Bij het gebruik van een tepelhoed kan het zijn dat uw baby minder melk binnenkrijgt. Daarom adviseren wij u om uw melkproductie en het gewicht van uw baby goed in de gaten te houden. De melkproductie houdt u op gang door per dag minimaal één keer na een voeding te kolven. Door het gewicht van uw baby in de gaten te houden, merkt u of uw baby groeit en dus voldoende melk krijgt. Hoe lang dit nodig is, is per situatie te beoordelen.
Hygiëne
Reinig na elk gebruik de tepelhoed als volgt.
1. Was uw handen.
2. Spoel alle onderdelen met koud water (ca. 20° Celsius).
3. Maak de tepelhoed schoon met ruim warm water (ca. 30° Celsius) en een beetje afwasmiddel ( bij voorkeur afwasmiddel zonder kunstmatige geur- en kleurstoffen en pH neutraal) dit mag met een sopje, maar ook met de handen (hiervoor een klein druppeltje afwasmiddel gebruiken).
4. Spoel de tepelhoed gedurende 10-15 seconden goed met koud water.
5. Droog de tepelhoed goed af en bewaar ze in een schone, droge doek.
Bewaar de tepelhoed in het daarvoor bestemde bakje. In het ziekenhuis wordt de tepelhoed één keer per dag uitgekookt.
Afwennen
- Wilt u uw baby van de tepelhoed laten afwennen? Probeer dit dan nadat uw baby enkele minuten goed aan uw borst heeft gedronken. Haal de tepelhoed weg en probeer uw baby aan te leggen zonder tepelhoed. Lukt dit niet? Leg uw baby dan weer aan met de tepelhoed. Probeert u dit van tijd tot tijd. Soms lukt het beter als uw baby half slaapt of wanneer u en uw baby huid op huid contact hebben.
- De tepelhoed die u krijgt tijdens ziekenhuisopname is eigendom van de afdeling. Wij verzoeken u vriendelijk zelf een tepelhoed te kopen, als blijkt dat het een effectief hulpmiddel is.
- Als u voedt met tepelhoed en het lukt niet om af te wennen, dan is ons motto: ‘Liever voeden mét tepelhoed dan geen borstvoeding.'
Contact
Borstvoedingsorganisaties
La Leche League is een vrijwilligersorganisatie die werkt aan het vermaatschappelijken van borstvoeding in Nederland. De medewerkers staan door hun (ervarings)deskundigheid en gedegen (bij)scholing dicht bij hun doelgroep. Het basisprincipe van deze organisatie is het moeder tot moeder contact. De vrijwilligers zijn regelmatig aanwezig bij borstvoeding- en mammacafés.
La Leche Leaque
Postbus 212
4300 AE Zierikzee
Tel.: (0111) 41 31 89
www.lalecheleaque.nl
Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen
Postbus 1444
1300 BK Almere
www.nvlborstvoeding.nl
Lactatiekundigen Rivas
Mw. Alexandra Vierhoven, Beatrixziekenhuis
Mw. Barbera Angenent, Beatrixziekenhuis
De informatie op deze pagina is samengesteld met dank aan Topzorg voor levenskwaliteit (ZGT).