Reumatische aandoeningen
Wat is…
Voor reumatische aandoeningen bestaan de volgende behandelmogelijkheden.
- Behandeling met medicijnen
- Paramedische behandeling
Behandeling met medicijnen
- Pijnstillers. Pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol) zorgen ervoor dat u de pijn minder voelt. Ze werken snel, maar zijn ook weer snel uitgewerkt.
- NSAID's. Als u pijn hebt aan een of meer gewrichten, dan kan de arts NSAID's voorschrijven. Dit zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking.
- DMARD's. DMARD's hebben tot doel de chronische ontstekingen af te remmen. Ze verminderen de activiteit van de ziekte. Zo blijft schade aan de gewrichten beperkt. Soms duurt het weken tot maanden voordat u het effect van deze middelen merkt. De bekendste DMARD's zijn methotrexaat en sulfasalazine.
- Corticosteroïden. Corticosteroïden (bijvoorbeeld prednison) zijn medicijnen die ontstekingen aan de gewrichten afremmen.
- Biologicals. Dit zijn medicijnen die de ontstekingsstimulerende stoffen blokkeren. Deze kunnen dan hun werk niet meer doen, waardoor de ontsteking vermindert.
Paramedische behandeling
Bij reumatische aandoeningen is verantwoord bewegen belangrijk. De ziekte geneest daarmee niet, maar u zult er wel minder last van hebben. Wat u door de reuma niet meer kunt, komt namelijk moeilijk weer terug. Als de reuma rustig is, kunt u meer doen dan wanneer de ziekte actief is.
Zwemmen in warm water, fitness, fietsen en wandelen zijn goed. Vaak is zelfs een flinke conditietraining mogelijk, zonder dat uw gewrichten extra schade oplopen.
Van een fysiotherapeut leert u oefeningen. De oefeningen:
- houden zo veel mogelijk beweging in de gewrichten;
- verminderen pijn en stijfheid;
- voorkomen het vastzitten van de gewrichten (contracturen);
- verbeteren van de spierkracht.
Een ergotherapeut kan u vertellen hoe u uw gewrichten zo veel mogelijk kunt beschermen. Hij/zij adviseert ook over hulpmiddelen.