Pethidine
De behandeling
Pijnbestrijding tijdens de zwangerschap: Morfine-achtige medicijnen
Pethidine is een medicijn dat in elk ziekenhuis op elk tijdstip gegeven kan worden. Omdat er bij gebruik van deze middelen bijwerkingen kunnen optreden, moet u altijd worden opgenomen. Wie uw bevalling verder begeleidt - uw eigen huisarts, uw eigen verloskundige of een verloskundige of arts uit het ziekenhuis - verschilt per ziekenhuis.
De voor- en nadelen van pethidine op een rij
- Gemakkelijke manier van pijnbestrijding, die op elk tijdstip in elk ziekenhuis gegeven kan worden, en waardoor de pijn meestal weer draaglijk wordt.
- Vooral een rustgevend effect. T
- amelijk korte werkingsduur.
- Rondlopen is niet meer mogelijk; u moet in bed blijven.
- Soms zijn er bijwerkingen, een enkele keer is de combinatie met andere medicijnen ongunstig.
- De harttonen van het kind kunnen minder variabel worden, waardoor het CTG moeilijker te beoordelen is.
- Soms is uw kind na de bevalling wat suf en heeft het problemen met goed doorademen. Een ander medicijn kan dit effect verminderen.
Tijdens de behandeling
- Pethidine wordt gegeven via een injectie in de bil of het bovenbeen.
- Na ongeveer een kwartier gaat u het effect voelen: de ergste pijn wordt minder en vaak kunt u zich daardoor ontspannen tussen de weeën door. Sommige vrouwen soezen weg of slapen zelfs.
- Het middel werkt twee tot vier uur. Pethidine wordt alleen gegeven bij pijn tijdens de ontsluitingsfase.
- Soms wordt het gecombineerd met een slaapmiddel, zoals Phenergan of Normison.
Mogelijke complicaties/risico's
Voordelen van pethidine
- Pethidine heeft een sterk pijnstillend effect. U kunt hierdoor uitrusten en de pijn beter opvangen, waardoor de ontsluiting vaak sneller opschiet.
Nadelen van pethidine
Voor de moeder
- Een injectie met pethidine werkt niet langer dan twee tot vier uur. Soms is dit te kort; dan kunt u eventueel een nieuwe injectie krijgen.
- Een enkele keer kan misselijkheid, hoofdpijn of duizeligheid optreden.
- Pethidine maakt dat u slaperig wordt en u wat van de wereld afsluit; dat kan ervoor zorgen dat sommige vrouwen de bevalling niet bewust ervaren en soms zelfs akelig vinden. Achteraf kunnen zij het gevoel hebben dat zij een deel van de bevalling ‘kwijt' zijn.
- Pethidine wordt alleen in het ziekenhuis gegeven.
- Als u eenmaal de injectie hebt gekregen, mag u niet meer rondlopen.
- Bijna alle zwangere vrouwen kunnen pethidine krijgen, maar soms is het niet verstandig als u zware astma hebt of bepaalde medicijnen gebruikt.
Voor het kind
- Omdat pethidine door de placenta (moederkoek) heen gaat, komt het ook bij het kind terecht. Het kind wordt hierdoor in de baarmoeder ook slaperig en minder beweeglijk. Dit is ook op een harttonenregistratie (cardiotocogram of CTG) te zien: de harttonen worden minder variabel. Als de verloskundige of arts twijfelt over de toestand van het kind, kan dat een reden zijn om geen pethidine te geven.
- Ook kan pethidine de ademhaling van het kind remmen waardoor het na de geboorte moeite kan hebben met ademen of nog wat slaperig is. Om dat te voorkomen krijgt u na de pethidine eventueel voor de geboorte een injectie met tegenstof (naloxon). Dit middel kan ook na de geboorte aan de baby zelf worden gegeven.