Naar huis met uw baby
De behandeling
Uw baby mag (binnenkort) mee naar huis. Misschien bent u nog wat onzeker over de verzorging van uw kindje. Vandaar dat we een aantal punten wat betreft verzorging en voeding voor u op een rij hebben gezet.
Temperatuur babykamer
Houd de temperatuur van de babykamer op ongeveer 18ºC. Dit is natuurlijk afhankelijk van het jaargetijde en of uw baby zichzelf goed warm kan houden. Uw baby zal de eerste twee dagen moeten wennen aan de nieuwe omgeving. Wij adviseren u uw baby 's ochtends en 's avonds te temperaturen. Zo kunt u controleren of het zich goed op temperatuur houdt. Na 2 weken is dit normaal gesproken niet meer nodig. De lichaamstemperatuur van de baby moet tussen de 36,8°C en 37,4°C zijn. Bij een temperatuur van 36,7°C of lager kunt u een kruik gebruiken.
Is het nodig een kruik te gebruiken dan kunt u voor de veiligheid beter een kruikenzak gebruiken en de kruik boven op het dekentje of tussen twee dekentjes in leggen. Leg de kruik nooit direct tegen het kind aan! Let er op dat de opening van de kruik altijd naar beneden gericht is. Bij eventuele lekkage blijft de schade van het warme water beperkt. Het is belangrijk de babykamer goed te luchten.
Rust
Het is belangrijk dat uw baby voldoende rust krijgt. Als u visite krijgt kunt u het beste uw baby laten slapen. Haal dus niet iedere keer uw baby uit het bedje. Zoek tijdens het voeden een rustige omgeving, zeker als uw baby nog wat moeilijk drinkt.
Overdag kunt u de gordijnen openlaten als de baby slaapt. Zo went het aan het dag- en nachtritme. Uw baby is in het ziekenhuis aan veel licht en geluid gewend geraakt. Als uw baby erg onrustig is en het u niet duidelijk is wat er aan de hand is, kunt u proberen of de baby met een lichtje en/of de radio zachtjes aan rustiger wordt.
Ledikant
Wanneer u een ledikant voor uw baby gebruikt, dan zal dat de eerste tijd veel te ruim zijn voor uw baby. Het bedje is moeilijk warm te krijgen en de baby kan zich ver onder de dekens woelen. U kunt het bedje verkleinen door er een 'matrozenbedje' van te maken. Dit doet u door het onderlaken gewoon aan de bovenkant in te stoppen en daarna halverwege de matras, als een bovenlaken, terug te slaan naar boven toe. Vraag even aan de kraamverzorgende dit aan u voor te doen.
Bij erge kou dient u het wiegje/wagen voor te verwarmen met een kruik.
Baden
Het tijdstip voor het badje kunt u zelf bepalen, maar het is beter om het vóór een voeding te doen. Uw baby kan anders gaan spugen als hij of zij net gevoed is. Voordat u met het baden begint is het goed ervoor te zorgen dat de babyruimte lekker warm is, ongeveer 24°C. Zorg ervoor dat het niet tocht en dat u alles wat voor het baden nodig is bij de hand heeft. Het badwater kunt u controleren met uw elleboog (het mag niet tintelen) of met de badthermometer (37°C).
De eerste maanden is het haar wassen met een ingezeepte washand voldoende. Spoel na het wassen de haren goed uit met water. Als uw baby berg (droge schilfers op de hoofdhuid) heeft, kunt u het hoofdje eventueel insmeren met babyolie en dit in laten trekken. Borstel het haar elke dag. Gebruik géén kam met scherpe tanden. Wees matig in het gebruik van zeep en lotion.
Lichamelijke verzorging
Heeft uw baby een vies oog dan kunt u dit schoonmaken met een watje of een gaasje dat natgemaakt is met koud stromend water. U veegt naar de neus toe, doe dit één keer. Als het oog dan nog niet schoon is herhaal dit dan met een nieuw watje/gaasje. Treedt er na enkele dagen geen verbetering op, raadpleeg dan uw huisarts.
Oren en neus kunt u schoon maken met een met water natgemaakt gaasje of een watje waar u een puntje aan heeft gedraaid. Gebruik geen wattenstokje, want hiermee zou u het trommelvlies in het oor of het slijmvlies in de neus kunnen beschadigen. Alleen zichtbare neus- en oorpropjes dienen verwijderd te worden. Droog de oorschelpjes goed af, ook in de plooi tegen het hoofd, en verwijder de zeepresten zorgvuldig.
Heeft uw baby een vieze navel dan kunt u deze 1x per dag schoonmaken een gaasje of een wattenstokje natgemaakt met alcohol 70% (dit voorkomt infectiegevaar).
Droog de huidplooien (hals, oksels en liezen) goed af om 'smetten' te voorkomen. Dep de huid zacht droog als deze vochtig glimt in de plooien. Leg zo nodig een zacht katoenen lapje in de plooi om het tegen elkaar plakken van de huid te voorkomen.
Heeft uw baby een droge huid dan kunt u wat (baby)olie in het badwater doen en/of uw baby na het wassen insmeren met baby-bodylotion. De tere huid van uw baby kan gemakkelijk rood worden door vieze luiers. Door uw baby slechts korte tijd in een natte luier te laten liggen, kunt u dit probleem voorkomen. Dep de billen met een nat hydrofiel washandje of luierdoekje. Wrijf de huid daarna licht in met babyolie of -zalf. Worden ondanks uw goede zorgen de rode vlekjes toch vurig, dan kan zinkolie of -zalf helpen. Gebruik bij rode billen geen plastic luier, omdat dit broeit. Bij het schoonmaken van de schaamlippen dient u met een nat hydrofiel washandje of luierdoekje, in één beweging in de richting van de anus te wrijven. Bij iedere volgende veeg een schoon washandje of doekje gebruiken. De voorhuid bij jongens is vaak nog verkleefd met de eikel. Reinigen met water is voldoende.
Is uw baby ongeveer één maand oud, dan zit er meestal genoeg speling tussen vinger en nagel om de nagels te knippen. Gebruik hiervoor het speciale nagelschaartje met ronde punten. Neem uw baby op schoot met de rug tegen u aan en pak de hand of voet stevig vast, zodat u met de schaar onder de nagelrand kunt komen. Als de baby erg onrustig is, kunt u de nagels beter knippen terwijl de baby slaapt. Knip de nageltjes recht af (niet te kort; een klein randje mag best blijven staan)! De hoekjes niet wegknippen, om ingroei in het vlees te voorkomen.
Naar buiten
De verpleegkundige (of de kinderarts) bespreekt met u wanneer u met uw baby naar buiten mag om te wandelen. Meestal is dat na de eerste policontrole of ongeveer twee weken na ontslag. Belangrijk is en blijft; uw baby moet goed op temperatuur blijven! Wanneer u uw baby met de auto vervoert, moet er altijd een erkend autozitje gebruikt worden.
Borstvoeding
Vaak voeden en goed aanleggen zorgen ervoor dat de melkproductie goed op gang komt. Borstvoeding gaat via het vraag- en aanbodprincipe. Hoe vaker de baby aan de borst drinkt, hoe meer melk er wordt gemaakt. Lees hier meer informatie en advies over het geven van borstvoeding.Lees in deze folder meer over flesvoeding.
Aangifte van geboorte
Omdat uw kindje in Gorinchem is geboren, moet u binnen drie werkdagen na de geboorte aangifte van geboorte doen bij de gemeente Gorinchem.De dag van geboorte telt niet mee. Geef bij voorkeur de geboorte digitaal door. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Wilt u of kunt u dit niet? Dan kunt u ook een afspraak maken op het Stadhuis via telefoonnummer 140183. Klik hier voor meer informatie op de website van de Gemeente Gorinchem.
Aanmelden zorgverzekering
Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht, ook voor uw baby. U betaalt voor uw kindje geen premie. Uw kind moet binnen vier maanden na de geboorte aangemeld worden bij uw zorgverzekeraar. Als uw baby te laat wordt ingeschreven, moet u zelf de gemaakte zorgkosten betalen.
ID-bewijs en DigiD
Bij een afspraak in het Beatrixziekenhuis voor uw kind is een ID-bewijs nodig, zowel als u een afspraak met uw kind heeft op de polikliniek, als voor een opname in het ziekenhuis. Een geldig ID-bewijs met BSN is nodig om de kosten van de behandeling of afspraak te kunnen declareren bij een zorgverzekeraar,
Een DigiD aanvragen is nodig voor het inloggen in het cliëntportaal Mijn Rivas. Hier kunt u medische gegevens van uw kind inzien.
Na de behandeling
Controle polikliniek en consultatiebureau
Tien tot veertien dagen na de geboorte van uw baby komt de jeugdverpleegkundige bij u langskomen voor een kennismakingsgesprek. Zij maakt ook een afspraak met u voor het eerste bezoek aan uw consultatiebureau.
Is uw kind opgenomen (geweest) op de kinderafdeling? Dan krijgt u bij het ontslag een afspraak voor controle bij de kinderarts. Tevens ontvangt u van de verpleegkundige een overdracht voor de jeugdverpleegkundige en een artsenoverdracht voor de huisarts. Ook al moet u regelmatig op controle bij de kinderarts komen, blijft het belangrijk om naar het consultatiebureau te gaan. Ook in dit geval komt de jeugdverpleegkundige bij u langs om een eerste afspraak te maken.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige. U kunt (tot 24 uur na ontslag) bellen met de afdeling Verloskunde via telefoonnummer (0183) 64 47 36 en de Kind- en Jeugdafdeling via telefoonnummer (0183) 64 44 63.
Meer informatie
Voor meer informatie en vragen over borstvoeding:
- Lactatiekundige Ellen Klein (alleen voor het werkgebied van Rivas Zorggroep) via Rivas Zorglijn 0900-8440
- La Leche League via telefoonnummer (0111) 41 31 89
- Uw eigen consultatiebureau
Handige websites:
En bekijk de folders/voorlichting over andere thema's.