Na de keizersnede
De behandeling
Door de keizersnede heeft u zowel een bevalling als een buikoperatie achter de rug. Er breekt een bijzondere en drukke periode aan waarin aan veel moet worden gedacht. Daarbij is het ook heel belangrijk om op uw eigen lichaam te letten. Op deze pagina vindt u daarom oefeningen en praktische adviezen voor de eerste periode na de keizersnede.
Het doel van de oefeningen
Tijdens de zwangerschap zijn veel spieren opgerekt en is het steunweefsel onder invloed van hormonen verslapt. Vooral de buik- en bekkenbodemspieren hebben het zwaar te verduren gehad. Door de buikoperatie is de balans tussen buik- en rugspieren (= stabiliteit) verstoord geraakt. Uiteindelijk moeten de spieren weer in hun oude vorm en conditie komen. Het doel van de oefeningen is om rustig aan weer kracht en stabiliteit op te bouwen en om u weer te laten voelen hoe de spieren zich moeten aan- en ontspannen. Het accent zal liggen op een goede manier van bewegen tijdens uw dagelijkse bezigheden.
Algemene adviezen
- Als u moet hoesten, niezen of persen, kunt u de buikwond ondersteunen door tegendruk te geven met uw handen. Door uw “navel in te trekken” (zie oefening dwarse buikspieren) wordt de tegendruk nog versterkt.
- Als u in bed ligt, kunt u het beste op uw zij draaien door één been te buigen en over het gestrekte been te rollen. Zet af door de voet van het gebogen been in het bed te duwen. Via zijligging kunt u dan gaan zitten.
- Oefen de buik- en bekkenbodemspieren vaak en kortdurend. Denk hierbij aan “baby-buik-bekkenbodem”: op momenten dat u samen met de baby bent, spant u buik- en bekkenbodemspieren aan. Zo voorkomt u dat u aan het einde van de dag helemaal niet geoefend heeft.
- Doe het in ieder geval de eerste tien dagen rustig aan. Het weefsel heeft namelijk rust nodig om te herstellen. Houd de eerste dagen het ritme van het ziekenhuis aan: veel rusten en af en toe eruit om te zitten of een stukje te lopen. U kunt beter een aantal malen kort op zijn dan in één keer lang. Probeer het traplopen zoveel mogelijk te beperken. Laat de baby zoveel mogelijk door iemand bij u neerleggen, als u daar behoefte aan heeft.
- Neem de tijd om een nieuw evenwicht te vinden tussen rust en inspanning. Luister naar signalen van uw eigen lichaam. Neem dus rust bij vermoeidheid en trek uw eigen grenzen, ook ten aanzien van het ontvangen van bezoek.
- Als u twijfelt of een oefening goed voor u is, is het aan te raden om met een deskundige (gynaecoloog, verloskundige of fysiotherapeut) te overleggen.
- Als u weer thuis bent, is het raadzaam om postnatale gymnastiek via de thuiszorg te volgen. Daar krijgt u vervolgoefeningen en houdings- en bewegingsadviezen.
- Nadat de hechtingen verwijderd zijn, kunt u het litteken met de vingertoppen masseren om het soepeler te maken. Ga ook eens op uw buik liggen.
- Zolang u een buikwond heeft, mag u niet zwemmen of lang in bad liggen. Gedurende de eerste drie weken wordt geadviseerd om niet zelf auto te rijden.
- Gedurende de eerste zes weken wordt geadviseerd om geen zwaar huishoudelijk werk (zoals stofzuigen of ramen zemen), geen zwaar tilwerk (zoals zware boodschappentassen of pannen) en geen zwaar lichamelijk werk te verrichten of te sporten.
- Het advies is om geen gemeenschap te hebben.
Oefeningen
Bevordering doorbloeding benen
Deze oefeningen zijn vooral bedoeld voor als u nog in het kraambed ligt.
Ga op uw rug liggen met gestrekte benen. Beweeg
de voeten op en neer en draai rondjes.
Herhaal dit tien keer.
Duw afwisselend de linker- en rechterknie in bed.
Houd dit tien tellen vast. Gaat dit heel goed,
dan mag u uw been een klein stukje van het bed
optillen (met ingetrokken navel). Herhaal dit tien keer.
Trek de knieën één voor één op naar de borst.
Herhaal dit tien keer.
Buikademhaling
Probeer tijdens de inademing de buik op te laten bollen (“vullen met lucht”). Op deze manier wordt het litteken op een natuurlijke manier voorzichtig wat “gerekt”. Start hiermee terwijl u op de rug ligt. Probeer dit eventueel later ook in zit.
Dwarse buikspieren
Ga op uw rug liggen met opgetrokken benen.
Leg een hand vlak boven uw schaambeen en leg de
andere hand erboven tegenaan. Trek de buik onder
uw onderste hand in, zonder dat er beweging in
de rug plaatsvindt (“navel intrekken”). Houd dit
drie tellen vast. Herhaal dit tien keer.
Let op: dit is een hele kleine beweging. Probeer het ook eens terwijl u op de zij ligt of in kruiphouding gaat staan (“navel intrekken” zonder dat de rug beweegt).
Schuine buikspieren
Ga op uw rug liggen met opgetrokken benen.
Draai beide benen afwisselend een beetje naar links en rechts.
Herhaal dit tien keer.
Rechte buikspieren
Het heeft geen zin om de eerste weken na de bevalling de kracht van de rechte buikspieren te trainen. Daarnaast heeft het litteken ook tijd nodig om te genezen. De rechte buikspieren worden alleen in functionele zin geoefend, dat wil zeggen buik intrekken tijdens het zitten, staan en lopen.
Bekkenbodemspieren
Ga op uw rug liggen met opgetrokken benen.
Probeer de bekkenbodemspieren aan te spannen;
trek de anus in alsof u “een windje” moet ophouden.
Span de spieren kort aan en ontspan ze
daarna. Herhaal dit tien keer.
Contact
Als u na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen heeft, dan kunt u contact op nemen met de afdeling fysiotherapie van Rivas Zorggroep, locatie Beatrixziekenhuis. Het telefoonnummer is (0183) 64 43 92.