Na de amputatie van (een deel van) het been
Adviezen voor thuis
Na de behandeling
U heeft onlangs een amputatie van uw been ondergaan en u mag het ziekenhuis weer verlaten. Hier geven we informatie om uw herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.
Mobiliteit
Na de amputatie is het belangrijk dat de wond geneest en dat de beweeglijkheid in de knie en de heup goed blijft. Na de amputatie heeft de heup de neiging om steeds te willen buigen. Om dit te voorkomen heeft uw fysiotherapeut, indien noodzakelijk, tijdens de opname al uitleg gegeven over het belang van 2 of 3 keer per dag 20 tot 30 minuten op de buik liggen. Het is van groot belang dat u deze oefeningen en de andere oefeningen die u van de fysiotherapeut ontvangen hebt, thuis nog voort zet om de spieren te blijven trainen.
Gips
Het is van belang om te weten dat het kalkgips na 48 uur volledig hard is. Een kunststof verband is na een half uur al hard. Gips wordt door inwerking van vocht zacht. Het mag dus niet nat worden. Kunststof gips is waterbestendig, maar u kunt er niet mee douchen. Het onderliggende verband neemt water op en kan de huid irriteren.
Na het ontslag uit het ziekenhuis moet u regelmatig bij de gipskamer terugkomen voor het verwisselen van het gips. U krijgt een apart afspraakkaartje mee waarop vermeld staat wanneer u de eerstvolgende keer terugverwacht wordt.
Fantoompijn
Een bijzonder, maar soms ook een hinderlijk verschijnsel na een amputatie is de stomppijn, de fantoomsensatie of fantoompijn. Bij fantoompijn blijven de bij de amputatie doorgesneden zenuwen prikkels doorgeven aan de hersenen. Hierdoor lijkt het alsof het geamputeerde lichaamsdeel er nog is. Dit kan een vreemd gevoel geven of pijn doen. Wanneer deze verschijnselen als hinderlijk ervaart, neem dan contact op met uw revalidatie-arts of uw chirurg. Deze kunnen eventueel medicijnen voorschrijven om de verschijnselen te verminderen.|
Koorts
Als u na ontslag uit het ziekenhuis last krijgt van aanhoudende koorts en meer pijn dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Chirurgie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Deze afdeling is bereikbaar via de receptie van het Beatrixziekenhuis op tel.nr. (0183) 64 44 44.
Stompharden
Als de stompwond genezen is gaat de fysiotherapeut ook met u werken aan het stompharden. Dit houdt in dat de stomp gewend raakt aan verschillende soorten aanraking (hard, zacht, koud, warm).
Prothese
De orthopedisch instrumentmaker meet wekelijks op hoeveel vocht uit de stomp is verdwenen. Zodra het meeste vocht uit de stomp is verdwenen, meet de instrumentmaker een prothese aan. Meestal is dit 6 à 8 weken na de amputatie.
Twee weken na het aanmeten, is de prothese zover klaar dat u ermee kunt gaan leren lopen. Doordat de stomp nog verder slinkt, moet de prothesekoker in het begin nog regelmatig aangepast worden. De afwerking vindt pas plaats als er niets meer aan veranderd hoeft te worden. Wanneer u de prothese krijgt, mag u hem onder begeleiding van de fysiotherapeut de eerste dag een uurtje aan. Als het goed gaat wordt deze tijd elke dag iets langer.
Verlies
Een beenamputatie is zeer ingrijpend en heeft veel invloed op uw lijf en leven. U moet afstand doen van een deel van uw lichaam dat niet langer compleet meer is. U moet leren leven met een veranderd lichaam. Dit betekent afscheid nemen van het leven voor de amputatie, wat u veel verdriet kan bezorgen.
Vaak dringt het verlies pas echt door als u thuis bent. In veel gevallen blijkt de verwerking dan pas echt te beginnen. Als u gaat revalideren in het revalidatiecentrum of verpleeghuis, kunt u daarbij hulp krijgen van de maatschappelijk werkende.
Contact
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u tijdens kantooruren bellen met:
- Polikliniek chirurgie (0183) 64 42 05
- Rijndam Revalidatie, locatie Beatrixziekenhuis (0183) 64 43 29 (als u poliklinisch revalideert).
Lotgenotencontact
Ook kunt u terecht bij de landelijke of regionale vereniging van geamputeerden. Zij behartigen de belangen van mensen met een amputatie of een deformiteit van arm of been. De verenigingen hebben informatiemateriaal, organiseren lotgenotencontact, voorlichtingsdagen en thema-avonden.
- Landelijke Vereniging van Geamputeerden(LVvG) 0900-53 33 662
- Regionale Vereniging van Geamputeerden (RVvG) Zuid-Holland (0184) 68 18 46