Langdurig gebroken vliezen
De behandeling
Wat zijn langdurig gebroken vliezen?
Het breken van de vliezen kan het eerste teken zijn van het begin van de bevalling. Als de vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn, spreekt men van 'langdurig gebroken vliezen'. Langdurig gebroken vliezen zijn een reden om in het ziekenhuis te bevallen.
Gevolgen van gebroken vliezen
- De vliezen rondom de baby in de baarmoeder vormen een bescherming voor bacteriën van buiten. Wanneer de vliezen gebroken zijn, is deze bescherming weggevallen. Daarom is er een iets verhoogde kans op een infectie. Deze kans wordt groter naarmate de vliezen langer gebroken zijn.
- Als de vliezen langdurig gebroken zijn, kan de bevalling alsnog spontaan op gang komen. Indien de vliezen langer dan 72 uur gebroken zijn, is de kans dat de bevalling spontaan begint erg klein. Omdat de kans op een infectie toeneemt, wordt maximaal 72 uur afgewacht. Daarna wordt de bevalling ingeleid.
- Als de vliezen voor de 37ste zwangerschapsweek breken en er geen tekenen van infectie zijn, wordt langer gewacht met het inleiden van de bevalling. Op die manier krijgt het kindje de kans nog wat verder te groeien. Wel wordt u uit voorzorg opgenomen op de afdeling verloskunde.
Wat betekent dit voor u?
- Thuis dient u drie maal per dag uw temperatuur rectaal op te nemen. Als deze hoger is dan 37,8°C of als u zich koortsig voelt, neem dan contact op met de dienstdoende verloskundige.
- U mag geen bad nemen, geen gemeenschap hebben en geen tampons gebruiken.
- Let op de kleur van het vruchtwater. Als het bruin of groen verkleurt, neem dan contact op met de dienstdoende verloskundige.
- Op uw eerste controle in het ziekenhuis (ongeveer 24 uur na het breken van de vliezen) wordt er een CTG (cardiotocografie) gemaakt. Ter controle op infectie wordt een vaginakweek afgenomen en uw temperatuur wordt gemeten.
- Op uw tweede controle (de volgende dag) wordt opnieuw een CTG gemaakt. De conditie van u en de baby wordt gecontroleerd. Ook wordt er een afspraak gemaakt om de bevalling de volgende dag in te leiden.
- Op de derde dag wordt u opgenomen. Er wordt een inwendig onderzoek verricht om te beoordelen of de baarmoedermond rijp is. Indien dit niet het geval is, zal de baarmoedermond rijp gemaakt moeten worden. Dit gebeurt door middel van het inbrengen van een medicijn in de schede (= 'primen'). Als de baarmoedermond wel rijp is, kan er worden ingeleid met een infuus. Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Inleiden van de bevalling en rijping van de baarmoedermond'.
- Na de bevalling blijven u en uw baby voor minimaal 12 uur op de afdeling opgenomen. Omdat uw baby een verhoogde kans op infectie heeft, wordt hij/zij extra geobserveerd.
Contact
Heeft u naar aanleiding van de informatie op deze pagina nog vragen, neem dan contact op met de afdeling verloskunde.
Afdeling verloskunde (5 West): (0183) 64 47 36
Dienstdoende verloskundige: (0183) 64 47 65