U komt mogelijk in aanmerking voor Duodopa-therapie als anti-Parkinsonmedicijnen bij u niet het gewenste effect hebben. Gedurende de dag heeft u dan veel wisselende periodes waarin u wel en niet actief kunt zijn. Patiënten die de therapie krijgen hebben de ziekte meestal sinds langere tijd. De neuroloog bepaalt samen met u of de therapie voor u geschikt is.
Wat is Duodopa?
Duodopa is Levodopa in vloeibare vorm. Levodopa is een anti-Parkinsonmedicijn. U krijgt het continu via een sonde (slangetje) in uw dunne darm toegediend. U slikt hierbij geen andere anti-Parkinsonmedicijnen. Om de sonde in te brengen is het nodig een opening in uw maag te maken.
Het instellen op Duodopa
Voor het instellen op Duodopa is het nodig dat u ongeveer twee weken in het ziekenhuis wordt opgenomen. U krijgt de dag na de opname een neussonde ingebracht voor het toedienen van de Duodopa via een pomp. U begint direct met de Duodopa-therapie en stopt met het innemen van uw andere anti-Parkinsonmedicijnen. Op basis van uw klachten wordt de dosering van Duodopa iedere dag bijgesteld. Net als bij het slikken van medicijnen is het even zoeken naar de juiste dosering Duodopa die u nodig heeft. Na 3 tot 10 dagen is duidelijk of de toediening van Duodopa via een pomp geschikt is voor u. U krijgt dan voor het toedienen van de Duodopa een definitief systeem ingebracht, een PEG/Freka-sonde.