Een dubbel J katheter zit inwendig en wordt met behulp van een cystoscoop geplaatst. Een cystoscoop is een speciale kijker waarmee de uroloog de plasbuis en de blaas van binnen kan bekijken.
U ligt op een onderzoekstafel met de benen in beensteunen. De geslachtdelen worden gedesinfecteerd en de omgeving wordt bedekt met een steriele doek. Voordat de uroloog de cystoscoop inbrengt wordt er verdovende gel in de plasbuis gespoten. Deze gel kan kort een schrijnend gevoel geven.De uroloog kan nu de cystoscoop bij u inbrengen, dit kan een vervelend gevoel geven.
Om de binnenkant van de blaas zichtbaar te maken wordt deze, via de cystoscoop, gevuld met een steriele vloeistof. Door het inlopen van deze vloeistof kan het zijn dat u aandrang krijgt om te plassen. Waarschuw de uroloog als de aandrang te groot wordt of als u pijn krijgt.
Eenmaal in de blaas gaat de uroloog op zoek naar de plek waar de urineleider in de blaas uitmondt. Heeft de uroloog deze gevonden, dan kan er via de cystoscoop een dun geleidingsdraadje worden ingebracht. Deze wordt opgevoerd in de opening van de urineleider. Tijdens het opvoeren van het draadje worden er röntgenfoto’s gemaakt om te zien waar het geleidingsdraadje zich bevindt. Zodra het draadje zich in het nierbekken bevindt, wordt de daadwerkelijke dubbel J-katheter opgevoerd. Tegelijkertijd worden ook weer röntgenfoto’s gemaakt.
Zit de katheter in het nierbekken, dan wordt het geleidingsdraadje geleidelijk teruggetrokken, hierdoor maakt de katheter een krul, waarmee de dubbel J katheter in het nierbekken blijft liggen. Ditzelfde geldt voor de blaas.