Prothese
Een inwendige prothese is de eenvoudigste manier om een nieuwe borst te maken. Dit kan meestal alleen als u niet bestraald bent en er voldoende huid en spierweefsel aanwezig is.
Bij deze operatie maakt de arts gebruik van het litteken van de borstamputatie. De operatie duurt ongeveer een uur.
Op de afbeelding ziet u een inwendige prothese (illustratie: KWF).
Weefselexpansie
Is er niet genoeg huid aanwezig na de amputatie, maar is deze huid wel van goede kwaliteit? Dan kan een prothese worden gebruikt om uw huid op te rekken. Dit oprekken noemen we weefselexpansie. Weefselexpansie kan alleen als uw grote borstspier nog intact is.
De prothese voor weefselexpansie, ook wel expander genoemd, is vergelijkbaar met een lege ballon. Via het litteken van de amputatie brengt de plastisch chirurg deze ballon onder uw grote borstspier in.
Vanaf twee tot drie weken na de operatie wordt de expander in etappes met een injectienaald geleidelijk bijgevuld met een fysiologische zoutoplossing. Dit gebeurt op de polikliniek Plastische Chirurgie. Hiervoor komt u een aantal keren bij ons langs, tot de gewenste cupmaat bereikt is. Dit is na vier tot acht weken het geval.
Na een rustperiode van vier tot zes maanden volgt een tweede operatie waarbij de expander wordt vervangen door een definitieve prothese. Beide operaties duren ongeveer een uur en u verblijft twee tot drie dagen in het Beatrixziekenhuis.
Op de afbeelding ziet u het vullen van de expander met een fysiologische zoutoplossing.
Door hier te klikken, komt u bij een video die deze techniek uitlegt.
Directe borstreconstructie
Soms is een directe borstreconstructie mogelijk. De borstamputatie en het reconstrueren van een nieuwe borst gebeurt dan tijdens dezelfde operatie. Dit kan alleen bij een huidbesparende borstamputatie.
Bij deze ingreep wordt de hele borstklier verwijderd en blijft uw huid, en in sommige gevallen ook de tepel, van uw borst bewaard. In tegenstelling tot bij een volledige borstamputatie, blijft zo de gehele huid van uw borst intact en kan deze tijdens dezelfde operatie door de plastisch chirurg worden opgevuld. Dit gebeurt met een expander, die later tijdens een tweede operatie wordt vervangen door een definitieve prothese.
Gebruik van spier en huid van de rug
Als de grote borstspier tijdens de borstamputatie weggehaald is of als er te weinig huid van goede kwaliteit is overgebleven (bijvoorbeeld na bestraling) is ook een borstreconstructie mogelijk. De huid van uw rug met de eronder gelegen spier wordt dan gebruikt voor het maken van een nieuwe borst. Bij deze reconstructie brengt de plastisch chirurg ook een prothese/expander in.
De operatie duurt gemiddeld drie tot vier uur en u moet drie tot vijf dagen in het Beatrixziekenhuis blijven. Door het verwijderen van de rughuid met de daaronder gelegen spier ontstaat een litteken. Dit valt meestal onder het bandje van de beha of schuin over uw rug.
Op de afbeelding ziet u de borstreconstructie via de rugspiermethode (illustratie: KWF).
Door hier te klikken, komt u bij een video die deze techniek uitlegt.
Gebruik van het vet en de huid van uw buik (Diep-methode)
Als er te weinig huid van goede kwaliteit is overgebleven kan ook een nieuwe borst gemaakt worden van huid en vetweefsel van uw buik. Dit kan alleen als er op die plek een huid- en vetoverschot bestaat en wanneer u niet eerder operaties in uw onderbuik heeft gehad. De plastisch chirurg kan op deze manier een borst reconstrueren zonder dat er een prothese nodig is. Een nadeel van deze operatie is dat er een groot litteken op uw buik achterblijft.
De operatie duurt tussen de zes en tien uur en u wordt ongeveer vijf tot zeven dagen in het Beatrixziekenhuis opgenomen.
Op de afbeelding ziet u een illustratie (bron: KWF) van de borstreconstructie via de Diep-methode.
Door hier te klikken, komt u bij een video die de Diep-methode uitlegt.
Tepelreconstructie
Behalve een reconstructie van uw borst is ook een reconstructie van uw tepel mogelijk. Meestal gebeurt dit vier tot zes maanden na de borstreconstructie. De tepel kan gemaakt worden van plaatselijk aanwezige huid. Na de tepelreconstructie kan de tepelhof getatoeëerd worden. Een tepelreconstructie gebeurt onder plaatselijke verdoving.
Als de gezonde borst aangepast wordt aan de nieuwe borst, wordt de tepelreconstructie meestal met deze operatie gecombineerd
Oncoplastische reconstructie
Oncoplastische reconstructie is een reconstructie van een defect in de borst na verwijdering van de borstkanker met plastisch chirurgische technieken. Het doel is om de borst een goede vorm te geven na een borstsparende operatie. De tepel kan worden verplaatst en de vorm hersteld door het defect na verwijderen van de tumor slim te vullen of te sluiten. Zo krijgt een vrouw een borst met een betere vorm die vervolgens bestraald kan worden. Door een combinatie van plastisch chirurg met de oncologisch chirurg blijkt dat vaak grotere tumoren verwijderd kunnen worden met sparende technieken en het resultaat er mooier uitziet.