Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Daar wordt u aangesloten op bewakingsapparatuur voor verschillende controles. Als dit niet meer nodig is, wordt u teruggebracht naar de afdeling. Zodra u op de afdeling bent aangekomen, belt een verpleegkundige met uw contactpersoon.
Pijnstilling
Als u medicijnen gebruikt, kunnen deze in overleg met de arts worden hervat. Pijnstillers krijgt u de eerste 24 uur via het infuus, daarna krijgt u zonodig pijnstillers van de verpleging.U krijgt éénmaal per dag een injectie om trombose te voorkomen, totdat u weer voldoende beweegt.
Wondverzorging
Na de operatie heeft u een drain in het wondgebied om het wondvocht en het bloed weg te laten lopen. Deze drain wordt de volgende dag weer verwijderd.
Als de drain verwijderd is, kan er soms wondvochtophoping ontstaan (seroomvorming). Dit kan met behulp van een spuit met naald worden aangeprikt en weggezogen. Dit is meestal niet pijnlijk. De huid rondom uw wond kan enigszins verkleurd zijn en soms is het littekengebied wat gezwollen. Naarmate de wond geneest, nemen deze verschijnselen af. U zult merken dat het gevoel in de huid langs de wond en bovenarm verminderd is of misschien op sommige plaatsen ontbreekt. Dit komt omdat er huidzenuwtjes zijn doorgesneden. Meestal herstelt dit gevoel zich weer na verloop van tijd, soms blijft het ook op sommige plaatsen afwezig.
Als er zich problemen voordoen met de wond, dan moet u contact opnemen met de mammacareverpleegkundige, telefoonnummer (O183) 64 48 18.
Voor veel vrouwen is de eerste keer dat het verband verwisseld wordt een aangrijpende gebeurtenis. Deze eerste wisseling gebeurt 's morgens op de eerste dag na de operatie. Er wordt een aparte afspraak voor gemaakt, zodat u in alle rust het litteken kunt bekijken. Wij adviseren u om hierbij een vertrouwd persoon aanwezig te laten zijn (partner, vriendin). In de middag om 15.00 uur mag u naar huis.
Na het okselkliertoilet
Wanneer de okselklieren verwijderd zijn, wordt uw arm aan de geopereerde zijde op een kussen gelegd. Hierdoor wordt het dik worden van de arm voorkomen en heeft u er wat minder pijn aan. De dag na de operatie komt de fysiotherapeut(e) bij u om u te helpen met oefeningen voor uw arm en schouder. Het is belangrijk dat u ook zelf deze oefeningen blijft doen, om te voorkomen dat uw arm zal verstijven. U hoeft niet bang te zijn dat uw wond opengaat of de hechtingen zullen loslaten. De fysiotherapeut(e) zal u deskundig begeleiden. De verpleegkundige bespreekt met u wat u wel en beter niet kunt doen met uw arm.