Bekkenfysiotherapie voor volwassenen
De behandeling
Met bekkenfysiotherapie werkt u aan het oplossen, verminderen of kunnen omgaan met bekken- en/of bekkenbodemklachten, zoals:
- ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
- niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
- moeizaam kwijt kunnen van ontlasting; verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen; pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
- pijn bij gemeenschap, als deze klachten samenhangen met de bekkenbodem;
- bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
- begeleiding bij operaties in de onderbuik;
Uw eerste bezoek
Tijdens uw eerste bezoek aan de bekkenfysiotherapeut brengt u gezamenlijk uw klachten in kaart. Dat gebeurt aan de hand van een vraaggesprek. Hierin komen diverse gebieden, waaronder urologie, gynaecologie, gastra-entrologie en seksuologie, aan bod. Aansluitend aan het gesprek vindt een functieonderzoek plaats. Dit is een inwendig onderzoek (via de anus of vagina) waarbij de bekkenfysiotherapeut de coördinatie, kracht en ontspanning van uw bekkenbodem inzichtelijk maakt. Afhankelijk van uw klachten kan aanvullend onderzoek plaatsvinden.Op basis van het gesprek en onderzoek(en) stelt u samen met uw bekkenfysiotherapeut uw behandeldoelen op.
Behandelmogelijkheden
Bekkenfysiotherapie kent verschillende behandelmogelijkheden. Uw klachten en behandeldoelen bepalen welke behandeling u krijgt. De behandeling kan bestaan uit: informatie en uitleg over uw klachten:
- op het gebied van urologie, gynaecologie, gastro-enterologie en seksuologie;
- advies over bijvoorbeeld uw vocht- en vezelgebruik, toilethouding en toiletgedrag;
- oefentherapie waardoor u uw bekkenbodemspieren met behulp van uw ademhaling leert voelen;
- oefentherapie om de betreffende spieren te verbeteren voor dagelijkse functies;
- oefentherapie waardoor u (weer) controle krijgt over het vullen en legen van uw blaas (blaastraining); oefentherapie waardoor u (weer) controle krijgt over het vullen en legen van uw endeldarm (rectale ballontraining);
- oefentherapie met behulp van een vaginale ballon en/of pelottes bij vaginisme waardoor u de betreffende spieren beter kunt ontspannen;
- electrostimulatie/myofeedback.
Geen verwijzing nodig
Voor de bekkenfysiotherapeut heeft u geen verwijzing nodig. Echter, sommige zorgverzekeraars vragen - zodat u in aanmerking komt voor een vergoeding - toch om een verwijzing van uw huisarts of specialist.
Vergoeding
De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapie over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering. De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van uw huisarts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico. Voor meer informatie over uw vergoeding neemt u contact op met uw zorgverzekeraar.
Contact
U kunt met én zonder verwijzing van uw huisarts of medisch specialist terecht bij een van de bekkenfysiotherapeuten van het Beatrixziekenhuis. Voor het maken van een afspraak neemt u contact op met het secretariaat van de polikliniek fysiotherapie via telefoonnummer (0183) 64 43 92. Het secretariaat is op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 12.30 en van 13.00 tot 16.30 uur.
Spreekuren bekkenfysiotherapie
De spreekuren bekkenfysiotherapie vinden plaats in:
- het Beatrixziekenhuis in Gorinchem op werkdagen van 8.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 18.00 uur. Daarnaast zijn er op maandag en donderdag avondspreekuren tot 20.00 uur.
- de Lingepolikliniek in Leerdam op donderdagmiddag
Mocht u onverhoopt de afspraak niet na kunnen komen, verzoeken wij u dit minimaal 24 uur van tevoren te laten weten via bovenstaand telefoonnummer. Bij niet tijdig afzeggen van de behandeling kan het betreffende behandeltarief bij u in rekening worden gebracht.