Corona is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het coronavirus (SARS-CoV-2). Een luchtweginfectie is een ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. De luchtwegen bestaan uit neusholte, bijholte, keelholte, strottenhoofd, luchtpijp en de longen.
Het coronavirus komt het lichaam binnen via de neus, de keel of de ogen. De slijmvliezen vormen een barrière waar het virus niet zo makkelijk doorheen kan dringen. Bij het inademen van het virus kan deze blijven plakken aan het slijm in de neus en de longen. In de neus en de longen zijn trilharen aanwezig die het slijm met het virus naar de keel transporteren. Als de trilhaartjes de hoeveelheid slijm niet aan kunnen, dan kunt u gaan hoesten. Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht in de keel, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd.
Het virus probeert door het slijmvlies in de cellen van de luchtwegwand te komen. Het virus gaat zich daar dan vermeerderen. In eerst instantie ontstaat er een ontsteking van de neus en/of de keelholte. Hierdoor kunt u verkoudheidsklachten ervaren, zoals keelpijn en/of neusverkoudheid.
Het afweersysteem probeert het virus te verdrijven. Als dat niet lukt, dan kan het virus zich uitbreiden naar de longen. Het virus veroorzaakt daar een longontsteking. Er treedt een actieve ontstekingsreactie op, waarbij de wanden van de longblaasjes opzwellen en ontstekingsvocht zich ophoopt in de longblaasjes. Door de ontstekingsreactie kan het zuurstof minder goed door de wanden van de longblaasjes heen, om vervolgens in het bloed opgenomen te worden. Met als gevolg dat het zuurstofgehalte in het bloed daalt. Hierdoor kunt u zich benauwd voelen, snel kortademig zijn en u kunt zich vermoeid voelen.
Meestal kan het lichaam het coronavirus zelf opruimen. Maar soms is de infectie ernstig, dan is behandeling in het ziekenhuis nodig.