Allergie voor para-tertiair- butylfenolformaldehyde-hars
Wat is…
Bij u werd een allergie voor para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars aangetoond. Wanneer u hiermee in aanraking komt kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Het is dus van belang dat u probeert om contact zoveel mogelijk te vermijden. Deze informatiepagina kan u hierbij behulpzaam zijn.
Wat is para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars?
Para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars ontstaat uit de chemische reactie tussen para-tertiair-butylfenol en formaldehyde. Het zo gevormde product is een zeer goede kleefstof, die snel hecht, bestendig en buigzaam is en bestand is tegen hoge temperaturen.
In welke producten komt para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars voor?
Vanwege de gunstige eigenschappen wordt het verwerkt in allerlei producten die gebruikt worden voor het lijmen van schoenen en van lederwaren, zoals horlogebandjes, riemen, handtassen en hoeden. Ook komt het voor in lijmen voor hout, papier, metaal, plastics en rubber. Daarnaast wordt het gebruikt in materiaal voor elektrische isolatie, in conserveringsmiddelen voor hout en in impregneermiddelen voor papier en textiel. Ook in medisch-technische hulpmiddelen, zoals hoortoestellen, prothesen, spalken en tapemateriaal kan para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars voorkomen.
Op welke wijze kan men met para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars in aanraking komen?
Contact met para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars kan tot stand komen door contact met lijm in schoeisel (onder andere lijm gebruikt voor het vastlijmen van teenstukken of binnenzolen), etiketten of lederwaren (horlogebandjes, ceintuurs, handtassen).
Ook komt para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars soms voor in lijm voor kunstnagels. Beroepsmatige blootstelling kan plaatsvinden bij schoenmakers en bij personen die werken met glasvezelproducten, triplex, multiplex, inkten en lijmen. Verder kunnen ook werknemers in de automobielindustrie (aanbrengen van rubberstrips langs autoportieren) beroepsmatig met deze stof in contact komen.
Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?
Wanneer een overgevoeligheid voor para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars is vastgesteld, moet contact met deze stof vermeden worden. Bij eczeem door lijm in schoeisel moet gezocht worden naar schoenen die geen of een andere lijm bevatten. Soms is het nodig om speciaal allergeenvrij schoeisel aan te schaffen. Bij klachten door contact met kleding of lederwaren, die para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars bevatten, is het gewenst om deze artikelen niet meer te gebruiken. Bij gebruik van lijm voor hobbydoeleinden moet de verpakking geraadpleegd worden. Wanneer para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars in de lijm verwerkt is, moet deze niet gebruikt worden.
Als eczeem veroorzaakt word door contact met para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars in het beroep, moeten maatregelen genomen worden om contact tijdens het werk volledig te vermijden. Hiervoor is overleg met de bedrijfsarts noodzakelijk. Het is hierbij van belang dat ook nagegaan wordt of para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars misschien ook verwerkt is in andere producten, die u zelf niet verdenkt.
Symptomen
Hoe ziet allergisch contacteczeem door para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars eruit?
Bij een allergisch contacteczeem ontstaan een rode kleur, pukkeltjes, blaasjes en een zwelling van de huid op de plaats van het contact met de hars. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de handen van een schoenmaker, die allergisch is voor para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars in de schoenlijm; of aan de voeten van iemand die allergisch is voor de schoenlijm, waarmee de binnenzool werd gelijmd. Ook kan eczeem aan de pols optreden door contact met een gelijmd leren horlogebandje. Als het eczeem lang aanwezig is, verdikt de huid, wordt droog en jeuk, soms ook pijn.
Oorzaken
Wordt mijn eczeem alleen door de allergie voor para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars veroorzaakt?
Het is mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door de allergie voor para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars. Toch kan het voorkomen dat het eczeem maar gedeeltelijk verbeterd wanneer contact met para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars geheel wordt vermeden. Dat komt doordat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast een allergie kan ook huidirritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeepproducten, afwasmiddelen en dergelijke. Aan de voeten kunnen zweet en wrijving op de huid een rol spelen. Daarnaast kan eczeem ook berusten op een erfelijke aanleg voor eczeem, dat soms gepaard gaat met astma of hooikoorts.